Release-näyttely Ravintola Rytmissä

Release-näyttely Ravintola Rytmissä

Release-teossarja käväisi Saksassa ja muutama työ löysi kodin siltä reissulta. Nyt sarjan seitsemän teosta on esillä Helsingin Ravintola Rytmissä 11.4. asti.
EDIT: Näyttelyä on jatkettu 18.4. asti (muutama teos siirtynyt pois).

Maalauksia voi käydä vielä tämän viikon ajan katsomassa sisätiloissa, mutta sunnuntaista eteenpäin se onnistuu enää lasin takaa. Suosittelen silti iltakävelyä Hakaniemessä, sillä työt on valaistu ja tulevat etenkin iltavalaistuksessa kauniisti esille.

RAVINTOLA RYTMI
2.Linja 2
Helsinki

Alla Hannu Sillanpään kirjoittamaa näyttelystäni. Hannu Sillanpää on taidemaalari ja kirjoittanut mm. Taide-lehteen. Hänellä on parhaillaan näyttely Loimaan taidemuseossa (28.3. asti).

Paula Pitkänen tutkii maalauksellisissa teoksissaan hyvin hienovaraisesti ihmisen kahleita. Ihmismieli on suunnaton ja tuntematon alue, vielä nykyäänkin. Se on jokaisella erilainen, kahta samanlaista ihmistä ei ole. Kahleet ovat joko muiden asettamia henkisiä rajoituksia tai sitten oman itsen aikaansaamia esteitä. Tällöin ihmisen toimintakyky muuttuu rajalliseksi, tunne-elämästä tulee rajoittunutta eikä hän osaa olla oma itsensä. Lopulta käy niin ettei ihminen enää tiedä, mikä tai kuka hän on? Oikeus omiin tunteisiin on ihmiselle tärkeä asia. Paula Pitkänen nostaa esiin myös kysymyksiä hyvyydestä ja pahuudesta, teema on perinteinen mutta Pitkänen käsittelee sitä tuoreella ja hyvin henkilökohtaisesti koetulla tavalla. Kukaan meistä ei ole täydellinen, kukaan ei ole pyhimys, voimme  vain tehdä parhaamme ja oppia virheistä.  Kaikki tämä puutteellisuus tekee meistä rakastettavia ja inhimillisiä. Tämä näkökulma auttaa katsojaa lähestymään Pitkäsen teoksia ja pitää niitä inhimillisen onnen ilmentyminä eikä vähiten sen takia että ne ovat kauniisti toteutettuja. Maalaukset on maalattu akryylivärein pleksille. Pleksilevyn molemmat puolet on maalattu, mikä antaa syvyyttä työlle. Sarjan kullakin teoksella on oma raikas sävynsä. Mutta kun tarkastelee lähemmin, huomaa että kasvokuvien syvyys tulee myös puhuttelevista ilmeistä. Silmäkulmat ilmaisevat jotain mitä on mahdoton kertoa sanoin. Ja suupielen ilmeissä on salaperäisyyttä. Silmäkulmat, suupielet sekä sieraimet ovat kautta aikojen olleet tärkeitä muotokuvamaalareille, vaikka Paula Pitkäsen teossarja ei edustakaan perinteistä muotokuvaa. Ilmeet herättävät kysymyksiä, luultavaa on että vastaus löytyy katsojan omasta mielestä. Ja teoksia voi ja pitää katsoa useamman kerran, niin kaukaa kuin läheltä.